Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
Het wetsvoorstel van minister Asscher voor wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is in op 24 januari 2017 door de Eerste Kamer gekomen. De gewijzigde wet treedt per 1 juli 2017 in werking.
Het wetsvoorstel is gedaan om de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening te vergroten. De gewijzigde Arbowet richt zich vooral op betere preventie, dat nadrukkelijk een taak van de bedrijfsarts wordt. Doel is beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral het vermijden van een te hoge werkdruk wordt uiterst belangrijk gevonden.
De belangrijkste wijzigingen door de nieuwe Arbowet op een rij:
Een belangrijke wijziging van de Arbowet is de introductie van de second opinion. Alleen de medewerker kan het initiatief tot een second opinion nemen en daartoe een verzoek doen, anders dan bij het deskundigenoordeel van UWV dat ook door werkgever kan worden aangevraagd. Bedrijfsartsen moeten zo’n verzoek van een werknemer altijd honoreren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dit niet te doen. De second opinion is vooral bedoeld om onduidelijkheden weg te nemen over klachten, arbeidsgeneeskundige vragen en oorzaken van gezondheidsproblemen die samenhangen met het werk. Alleen een andere bedrijfsarts en, waar van toepassing, een andere arbodienst kunnen het verzoek om een second opinion uitvoeren. Arbodiensten en zelfstandige bedrijfsartsen sluiten hiervoor contracten met andere arbodienstverleners.
De wet vergroot de betrokkenheid van werkgevers en medewerkers bij de arbodienstverlening. De gewijzigde Arbowet zet preventie weer nadrukkelijk op de agenda van werkgevers. Op dit vlak valt nog aardig wat te winnen zien wij in onze praktijk. We zien dat extra aandacht voor preventie positieve effecten heeft. Wellicht een goed moment voor u als werkgever om het beleid op dit punt nog eens onder de loep te nemen, en niet alleen op ziekte te richten maar zeker ook op gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Uiteindelijk is het in diverse opzichten zinvol om bezig te zijn met het bevorderen van optimaal werken op een veilige, gezonde en productieve manier.
De gewijzigde Arbowet treedt op 1 juli 2017 in werking. Voor lopende contracten met arbodienstverleners zal na het ingaan van de wetswijziging een overgangsperiode gelden.
Gepubliceerd op 25 januari 2017 door Fiorens