Op vrijdag 24 maart jl. is het wetsvoorstel Transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden en langdurige arbeidsongeschiktheid gepubliceerd. Het voorstel bevat wijzigingen die betrekking hebben op het verschuldigd zijn van een transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Onderdeel daarvan is het voorstel om werkgevers te compenseren voor transitievergoedingen die zijn betaald bij ontslag na twee jaar ziekte.

Voorgesteld wordt om werkgevers te compenseren voor de betaalde transitievergoeding en de eventueel daarop in mindering gebrachte transitie- en inzetbaarheidskosten. UWV zal die compensatie verstrekken vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf), waar een verhoging van de (uniforme) premie tegenover zal staan.

De Raad van State is erg kritisch op het wetsvoorstel en heeft hierover verschillende vragen gesteld. De Raad van State vraagt het kabinet om de compensatiemaatregel te heroverwegen en ook alternatieven te bekijken, waaronder het geheel vervallen van de aanspraak op de transitievergoeding voor langdurig arbeidsongeschikten. Belangrijk argument hierbij is dat het wetsvoorstel de kern van het probleem niet zou aanpakken.

Dit brengt onzekerheid mee voor werkgevers, nu niet met zekerheid valt te zeggen dat de introductie van de aangekondigde compensatie voor de transitievergoeding na twee jaar ziekte doorgang gaat vinden.

Hoe nu verder?

Het kabinet wil het wetsvoorstel wel doorzetten en dus ook de compensatieregeling. Wat de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer gaan doen met dit wetsvoorstel is lastig te voorspellen, zeker nu de kabinetsformatie nog moet plaatsvinden en er forse kritiek ligt van de Raad van State op het voorstel.

Eerder werd door minister Asscher al gezegd dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2018 niet haalbaar zou zijn en dat deze tot 1 januari 2019 wordt uitgesteld. Het zou goed kunnen dat er nog meer vertraging optreedt, als de nieuwe wetgeving er al komt.

Wat te doen?

Zolang er geen duidelijkheid bestaat over dit wetsvoorstel kun je als werkgever in ieder geval administreren wanneer er beëindiging van het dienstverband na twee jaar ziekte heeft plaatsgevonden. Zorg wel dat als grondslag wordt opgenomen de langdurige arbeidsongeschiktheid. Indien het wetsvoorstel in de huidige vorm wordt aangenomen, zal het namelijk terugwerkende kracht hebben tot 1 juli 2015. Dit biedt dus de mogelijkheid om dan alsnog compensatie te vragen voor reeds betaalde transitievergoedingen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers.


Voor nu moeten we dus nog even afwachten wat er met dit onderwerp gaat gebeuren… We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht