Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
Werkgeversorganisaties AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de huidige regels rondom de ontslagvergoeding worden aangepast. De werkgevers hebben aangekondigd dat ze daarvoor dit jaar gaan pleiten in het cao-overleg met de vakbonden. Het bedrag dat ontslagen medewerkers meekrijgen zou wat hen betreft voortaan gericht moeten worden ingezet voor opleiding om de betreffende medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
AWVN pleit daarbij ook voor een individuele voorziening voor zowel vaste werknemers als flexwerkers. Het bedrijfsleven stelt dat werkenden, veel meer dan nu, zelf de regie kunnen nemen over hun loopbaan. Als toelichting noemt AWVN daarbij dat het werkende leven steeds langer duurt en mensen zich geen illusies moeten maken dat ze vijftig jaar lang hetzelfde werk bij hetzelfde bedrijf kunnen doen.
In hun arbeidsvoorwaardennota voor 2017 maken ondernemingsverenigingen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland zich ook hard voor afspraken over scholingsbudgetten.
Hieronder een aantal elementen die de ondernemingsverenigingen graag anders zouden willen zien:
Wat betreft de loonontwikkeling houden de werkgevers vast aan hun lijn van de afgelopen jaren: een grotere loonsverhoging bij bedrijven of branches en sectoren waar dat mogelijk is en een kleinere stijging waar nog niet zoveel financiële draagkracht is, vanwege bijvoorbeeld onzekere marktomstandigheden.
Vakbond FNV kan zich niet vinden in het idee van de werkgevers om wijzigingen aan te brengen op de ontslagvergoeding. FNV is kritisch en vindt het geen goed plan om op deze manier de verantwoordelijkheid op werknemers te leggen terwijl de werkgevers hierdoor kosten gaan besparen en eenvoudiger afscheid zouden kunnen nemen van hun werknemers.
Wat dit doet met de inhoud van de cao’s en eventueel ook arbeidsvoorwaardenontwikkelingen in de niet cao-gereguleerde branches zien we met belangstelling tegemoet.
Gepubliceerd op 18 januari 2017 door