Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
Werkgevers hebben een wettelijke plicht tot loondoorbetaling gedurende twee jaar arbeidsongeschiktheid. Zeker voor kleinere organisaties is dit een flinke kostenpost, die soms nauwelijks is te dragen. Dat leidt tot een alsmaar luider pleidooi voor aanpassing van de regels.
Uit onderzoek dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet verrichten blijkt dat 45 procent van de werkgevers problemen signaleert in verband met de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Ruim driekwart van de werkgevers heeft zich verzekerd voor de loondoorbetalingsplicht.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL luiden al tijden de noodklok over de lange loondoorbetalingplicht. Deze organisaties wijzen erop dat de verplichting ondernemers ervan weerhoudt personeel in vaste dienst te nemen. Volgens de werkgeversorganisaties is de opeenstapeling van regels, risico’s en lasten voor ondernemers niet meer werkbaar. Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar.
Het onderwerp staat inmiddels hoog op de agenda van de politiek. Werkgeversorganisatie MKB Nederland heeft eerder dit jaar concrete plannen gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Als het aan MKB Nederland ligt, gaat het mes in de verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor werkgevers in het MKB. MKB Nederland dringt er bij de Kamer op aan de loondoorbetalingsplicht te bekorten tot één jaar voor bedrijven tot 250 werknemers. De werkgever zou dan de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening moeten nemen en de werknemer de premielasten voor het tweede halfjaar.
Op 21 mei jl. debatteerde de Tweede Kamer hierover. Een meerderheid van de Kamer wil dat werkgevers in het midden- en kleinbedrijf worden ontlast bij ziekteverzuim van personeel. Politieke partijen verschillen nog wel van mening over de manier waarop kleine werkgevers kunnen worden ontlast bij de verplichting om ziek personeel twee jaar lang door te betalen.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft op aanvraag van minister Asscher de effecten van een eenjarige loondoorbetalingsplicht doorberekend. Uit deze doorberekening blijkt dat door extra instroom in de WIA de structurele werkgeverslasten met € 800 miljoen verzwaard worden en de werkgelegenheid met 0,3% afneemt. Daarnaast nemen de overheidsuitgaven met € 100 miljoen toe. Het CPB heeft niet berekend wat de gevolgen zijn van de vermindering van het risico op langdurig ziekteverzuim en de administratieve lasten rondom de re-integratie van zieke werknemers.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het onderwerp op korte termijn nader onderzoeken. Hij heeft aangegeven dat hij nog voor de zomer een voorstel wil presenteren om de problemen rondom de loondoorbetalingsplicht in het MKB aan te pakken.
Kortom, er is volop aandacht voor dit thema maar er is op dit moment nog niet concreet te zeggen of er wat gaat veranderen, hoe dit er uit zal komen te zien, per wanneer dit gaat gebeuren en wat dat dan precies betekent voor werkgevers. We houden u op de hoogte.
Gepubliceerd op 22 mei 2016 door Fiorens