Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Staatssecretaris Snel van Financiën hebben de Tweede Kamer afgelopen vrijdag geschreven dat de opschorting van de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 januari 2020.
De handhaving van de Wet DBA werd eerder al een aantal keer opgeschort. Zie onder meer: https://fiorens.nl/controle-op-wet-dba-op-lange-baan/, https://fiorens.nl/geruststellend-bericht-wet-dba/ en https://fiorens.nl/opschorting-handhaving-wet-dba-verlengd-tot-1-juli-2018/. Ook had het kabinet in het regeerakkoord aangegeven dat er geheel nieuwe wetgeving zou komen: https://fiorens.nl/gevolgen-regeerakkoord-hr/. Daarvoor wordt dus behoorlijk wat tijd genomen. Die tijd wordt onder meer gebruikt voor het uitgebreid raadplegen van zzp-organisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties en brancheorganisaties. De Minister verwacht dat de parlementaire behandeling in de eerste helft van 2019 wordt gestart.
Intussen wordt de handhaving van de Wet DBA bij zogenoemde kwaadwillenden wel voortgezet en per 1 juli 2018 uitgebreid. Op dit moment kijkt de Belastingdienst alleen naar de ernstigste gevallen:
“Dit zijn de kwaadwillenden die opereren in een context van opzet, fraude of zwendel, waarbij sprake is van listigheid, valsheid of samenspanning en situaties die leiden tot ernstige concurrentievervalsing, economische of maatschappelijke ontwrichting of waarin het risico aanwezig is van uitbuiting”.
Vanaf 1 juli 2018 zal de Belastingdienst ook handhaven bij “andere kwaadwillenden”. Volgens de minister zijn dit “de kwaadwillenden die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan”. Daarvan is sprake als de Belastingdienst de volgende drie criteria alle drie kan bewijzen.
Deze handhaving vindt plaats via de reguliere controles bij de loonheffingen. Overigens noemen de Minister en Staatssecretaris in hun brief aan de Tweede Kamer ook dat de beperkte handhaving per 1 januari 2020 niet meteen zal worden opgeheven. Dat gebeurt gefaseerd gedurende (maximaal) een jaar, tot 1 januari 2021. Dat was al bekend uit het regeerakkoord.
Wij blijven de ontwikkelingen natuurlijk op de voet volgen.
Kamerbrief-roadmap-vervanging-dba-180209
Gepubliceerd op 12 februari 2018 door Fiorens