Het concurrentiebeding: ooit bedoeld om de werkgever in staat te stellen bedrijfsbelangen te beschermen, wordt in praktijk vooral gebruikt om werknemers ervan te weerhouden in dienst te treden bij de concurrent. Dit beperkt het goed functioneren van de arbeidsmarkt, omdat werknemers door het concurrentiebeding beperkingen ondervinden bij het wisselen van baan, en werkzaam te blijven binnen hun expertise. Daarom heeft minister Van Gennip in een kamerbrief van 2 juni 2023 laten weten dat zij de werking van het concurrentiebeding gaat inperken.

  1. Het concurrentiebeding zal wettelijk beperkt worden in duur;
  2. Het concurrentiebeding moet in het contract geografisch worden afgebakend, met specifieke en gemotiveerde vermeldingen.
  3. In vaste arbeidscontracten moet de werkgever het zwaarwegende bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren (dit is al van toepassing op tijdelijke contracten).
  4. Indien een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding wil houden, zal de werkgever een vergoeding moeten betalen aan de werknemer.

Deze vergoeding die de werkgever zal moeten betalen, zal een wettelijk bepaald percentage worden van het laatstverdiende salaris. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat werkgevers goed nadenken voordat ze een concurrentiebeding opnemen en afdwingen.

Dat er serieus gaat worden gekeken naar deze regelgeving, zal een groot deel van de beroepsbevolking raken.  Ongeveer 3,1 miljoen werknemers in Nederland zijn gebonden aan een concurrentiebeding. Eén op de drie Nederlandse werkgevers hanteert een concurrentiebeding en heeft hiervoor vrijwel altijd een standaardclausule in het arbeidscontract opgenomen. Op het overtreden van een concurrentiebeding staan vaak hoge boetes, terwijl niet een daadwerkelijk belang van de werkgever wordt gediend. Door het afschrikwekkende effect van de boetes zijn werknemers vaak terughoudend met het overstappen naar een andere werkgever. Daarmee wordt in feite oneigenlijk gebruik gemaakt van het concurrentiebeding; het zou dan niet gaan om een direct werkgeversbelang, zoals het beschermen van bedrijfsgegevens of relaties, maar om te voorkomen dat een goede werknemer gaat werken voor een concurrent.

Het wetsvoorstel dient er mede toe het hoge aantal ‘onterechte’ concurrentiebedingen terug te dringen. Het concrete wetsvoorstel dat de situatie zou moeten verbeteren, zal naar verwachting eind 2023 ter consultatie op internet worden gepubliceerd.

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht