Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
Natuurlijk geldt deze komende ouderschapsregeling ook voor moeders, maar de praktijk wijst uit dat die veel vaker dan de vader gebruik maken van de huidige ouderschapsregeling, die inhoudt dat ouders in de eerste 8 levensjaren van hun kind gedurende 26 weken (een half jaar) onbetaald verlof kunnen opnemen. Aangezien beide ouders het zich niet kunnen veroorloven een half jaar zonder inkomen te zitten, neemt de moeder wel ouderschapsverlof op en de vader niet, zo blijkt uit onderzoek. Volgens minister van Engelshoven blijven de vrouwen in de zorgtaken hangen en dat wil het kabinet met deze maatregel doorbreken. Overigens gaat het om ouderschapsverlof, het zijn van ouder is niet geslacht-gebonden. Dit betekent ook dat beide ouders hier gebruik van kunnen maken.
Deze maatregel is een voortzetting van de trend om beide ouders meer en in een gelijke mate bij de opvoeding van de kinderen te betrekken – en daarmee de participatie van de vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten alsook de emancipatie.
Dat het om een trend gaat blijkt ook wel uit de uitbreiding vorig jaar van het betaalde kraamverlof voor de partner naar vijf dagen direct na de geboorte van de baby. Per 1 juli a.s. krijgt die partner tevens het recht om gedurende de eerste 26 weken van het leven van de baby vijf weken betaald (partner)verlof of aanvullend geboorteverlof op te nemen. Ook dit verlof is echter beperkt wat betaling betreft. Het bedraagt 70% van het maximum dagloon.
Per augustus 2022 kan de partner van de moeder aldus aanspraak maken op: