In de schaduw van het demissionaire kabinet en een moeizame formatie die zich inmiddels in de derde informatieronde bevindt, ligt nog aanzienlijke hoeveelheid potentiële arbeidsrechtelijke wijzigingen in het verschiet. Wij informeren u graag over de laatste ontwikkelingen.

In januari jl. maakten wij al een overzicht van arbeidsrechtelijke wijzigingen die recent zijn doorgevoerd.

Naar verwachting zal in de loop van 2024 en 2025 een aantal van de volgende (wets)wijzigingen worden geïmplementeerd dan wel aangekondigd.

 

Verwachte wijzigingen 2024-2025

 

1. Wet toekomst pensioenen

Deze wet is in 2023 aangenomen en strekt tot hervorming van het pensioenstelsel in Nederland. De overgangsperiode van het oude naar het nieuwe stelsel loopt tot 1 januari 2028. Bestaande pensioenregelingen moeten in deze periode worden aangepast. Er zijn tussentijdse mijlpalen in de wet opgenomen, om ervoor te zorgen dat de overgang tijdig wordt voltooid. Sociale partners kunnen bemiddeling vragen aan de door de overheid ingestelde transitiecommissie. Uiterlijk 1 januari 2025 kan bemiddeling worden gevraagd bij het aanpassen van regelingen bij verzekeraars of premiepensioeninstellingen. Het arbeidsvoorwaardelijke traject van sociale partners moet leiden tot een transitieplan, om zo de overgang naar het nieuwe stelsel te stroomlijnen. Als een pensioenregeling is ondergebracht bij een pensioenfonds, moet het transitieplan klaar zijn op 1 januari 2025. Voor regelingen bij verzekeraars en premiepensioeninstellingen geldt een uiterste datum van 1 oktober 2027.

 

2. Verplichte CO2-registratie werkgebonden personenmobiliteit (1 juli 2024)

Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten jaarlijks gegevens aan de overheid verstrekken over het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van werknemers. De inwerkingtreding is verschoven van 1 januari 2024 naar 1 juli 2024.

 

3. Hervorming regels concurrentiebeding:

Het inzetten van een concurrentiebeding zonder goede reden is volgens Minister Van Gennip (SZW) onnodig beperkend voor werknemers, en hindert de doorstroom van werknemers op de arbeidsmarkt. Daarom zal een viertal wijzigingen worden uitgewerkt in een wetsvoorstel. 

  1. Wettelijke begrenzing van het concurrentiebeding in duur.
  2. Het opnemen, specificeren en motiveren van het geografisch bereik van het concurrentiebeding.
  3. Het motiveren van een zwaarwichtig bedrijfsbelang bij het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (dit vereiste geldt nu alleen voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd).
  4. Bij het inroepen van het beding zal een werkgever in beginsel een vergoeding moeten betalen, vastgesteld op een bij wettelijk voorschrift bepaald percentage van het laatstverdiende salaris van de werknemer.

 

4. Wet herziening bedrag ineens

Deze wet is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer en wijzigt het keuzerecht bedrag ineens uit de eerdere ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. Mensen die deelnemen aan een pensioenregeling krijgen zo de mogelijkheid om bij hun pensionering in één keer een bedrag te verzilveren ter hoogte van maximaal 10% van hun pensioenaanspraken. De datum van inwerkingtreding was oorspronkelijk gepland op 1 juli 2024, maar Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangekondigd dat het keuzerecht bedrag ineens niet eerder dan 1 januari 2025 van kracht zal worden.

 

5. Initiatiefwetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer

De Tweede Kamer heeft dit voorstel aangenomen op 23 mei 2023. Het is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer. Dit wetsvoorstel vereist een verplichte vertrouwenspersoon voor werkgevers met 10 of meer werknemers, en brengt daarmee een wijziging aan in de Arbeidsomstandigheden. De ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht voor de aanstelling van de vertrouwenspersoon. De inwerkingtredingsdatum is nog niet bekend en de invoering zal waarschijnlijk gefaseerd plaatsvinden.

 

Overige wetenswaardigheid

Ondanks de vele wetsvoorstellen treden ze niet allemaal daadwerkelijk in werking. Nadat de Wet werken waar je wilt in september 2023 werd verworpen in de Eerste Kamer, is op 26 maart 2024 hetzelfde gebeurd met de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie.

Deze wet moest werkgevers en intermediairs verplichten om een werkwijze te hebben ter voorkoming van arbeidsmarktdiscriminatie bij werving en selectie. Bedrijven zouden verplicht moeten worden om bij werving en selectie van personeel objectief te selecteren. Kandidaten moeten beoordeeld worden op hun competenties, en niet vooral op de vraag of sprake is van een klik tussen partijen, zoals nu nog vaak gebeurt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regels zouden gaan gelden voor bedrijven met ten minste 25 medewerkers. Bij veel parlementariërs bestonden echter grote zorgen over de administratieve rondslomp voor mkb-ondernemingen. In de hoop de wet over de streep te trekken had Minister Van Gennip middels een amendement de grens daarom verhoogd naar 50 werknemers, waardoor een groot deel van het mkb zou worden ontzien. Het ingrijpen door de Minister heeft dus niet mogen baten.

Afsluiting

De kans is natuurlijk aanwezig dat ook de komende tijd (nieuwe) arbeidsrechtelijke wijzigingen voor uw onderneming volgen. Wij houden u ook daarvan op de hoogte!

 

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht