Bovenop de actualiteit met onze mailing.
Heeft u vragen naar aanleiding van de besproken onderwerpen of suggesties voor verbetering van de nieuwsbrief? Wij nodigen u van harte uit deze met ons te delen.
2025 belooft weer diverse veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht, met verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen op de politieke agenda. Zoals u van ons gewend bent, hebben wij ook dit jaar de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor u op een rij gezet.
Stand van zaken in ZZP-dossier
Met ingang van 1 januari 2025 is het zogenoemde handhavingsmoratorium opgeheven, waardoor de Belastingdienst weer de gelegenheid krijgt om volgens de reguliere regels correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes op te leggen zonder voorafgaande waarschuwing. Hierbij geldt dat correcties slechts met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 plaatsvinden, tenzij sprake is van kwaadwillendheid of onvoldoende opvolging van aanwijzingen. In dergelijke gevallen kan de Belastingdienst naheffen tot vijf jaar terug.
Ten behoeve van een geleidelijke overgang is op 18 december 2024 bekendgemaakt dat in 2025 geen verzuim- en vergrijpboetes zullen worden opgelegd voor de kwalificatie van arbeidsrelaties. De Belastingdienst heeft de Toelichting beoordeling arbeidsrelaties gepubliceerd, waarin het beslis- en afwegingskader wordt uiteengezet. Daarnaast kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers een verzoek tot vooroverleg indienen bij de Belastingdienst om duidelijkheid te verkrijgen over de arbeidsrelatie. Dit vooroverleg biedt echter slechts voorwaardelijke zekerheid. Ook is een webmodule beschikbaar die een indicatie geeft, maar hieraan kan geen bindende zekerheid worden ontleend.
Verder voorziet het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) in een aanpassing van de wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst. Ook introduceert de VBAR een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst bij een uurtarief van € 33 of lager. Dit voorstel is kritisch ontvangen bij experts en is eveneens kritisch beoordeeld door de Raad van State. De verwachting is dan ook dat dit voorstel nog zal worden aangepast. Volgens de wetgevingskalender wordt het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2025 ingediend bij de Tweede Kamer.
Implementatie Richtlijn Loontransparantie
Uiterlijk 7 juni 2026 dient de Europese Richtlijn Loontransparantie in de Nederlandse wetgeving te zijn opgenomen. Het doel van deze richtlijn is het bevorderen van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijkwaardige arbeid. De belangrijkste gevolgen voor werkgevers zijn:
De internetconsultatie voor de implementatie van deze richtlijn wordt eind januari 2025 verwacht. Werkgevers worden aangeraden om de huidige beloningsstructuur te onderzoeken en een stappenplan op te stellen om mogelijke beloningsverschillen te dichten.
Wet Meer Zekerheid Flexwerkers
Het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers beoogt de rechtspositie van flexwerkers te verbeteren door wijzigingen aan te brengen in tijdelijke overeenkomsten, oproepovereenkomsten en uitzendovereenkomsten:
Tijdelijke overeenkomsten:
Oproepovereenkomsten:
Uitzendovereenkomsten:
Dit wetsvoorstel wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 ingediend bij de Tweede Kamer.
Wet Modernisering Concurrentiebeding
In maart 2024 is een ontwerpvoorstel gepubliceerd om de regeling van het concurrentiebeding te moderniseren. De voorgestelde wijzigingen omvatten:
De internetconsultatie is gesloten en het definitieve wetsvoorstel wordt in het derde kwartaal van 2025 verwacht.
Afsluiting
Heeft u vragen over de in dit artikel behandelde onderwerpen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag met het up-to-date houden van uw arbeidsvoorwaarden en arbeidsovereenkomsten.
Gepubliceerd op 06 januari 2025 door Daan Ottevanger