Wijzigingen regels en bedragen personeelszaken 2017
Per 1 januari 2017 zijn er weer wat arbeidsrechtelijke regels en bedragen veranderd. Hieronder op een rij een aantal voor HR relevante wijzigingen:
- AOW-leeftijd omhoog: De AOW-leeftijd wordt per 1 januari 2017 verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden. Elk jaar stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden. In 2018 wordt het dus 66 jaar. In 2021 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Op de website van de Rijksoverheid kun je aan de hand van de geboortedatum van de werknemer berekenen wat diens AOW-leeftijd is. Dat is belangrijk om in de gaten te houden, onder meer in verband met het eventueel beëindigen van de arbeidsovereenkomst na het bereiken van de AOW-leeftijd of in het kader van reorganisatie waarin onder meer eerst afscheid genomen moet worden van AOW-ers.
- Lage-inkomensvoordeel: Sinds 1 januari 2017 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Dit heet lage-inkomensvoordeel (LIV). Door de loonkosten van deze werknemers laag te houden worden werkgevers gestimuleerd hen in dienst te houden of te nemen. Het lage-inkomensvoordeel (LIV) maakt dat het per 1 januari 2017 goedkoper wordt om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Een werkgever ontvangt dan van de Belastingdienst een financiële bijdrage per medewerker van maximaal € 2.000 per jaar. Dit beperkt de loonkosten voor werknemers die tussen 100 en 125 procent van het minimumloon verdienen. Werkgevers hoeven hiervoor zelf geen aanvraag te doen, de Belastingdienst keert in 2018 de vergoeding over 2017 automatisch uit op basis van gegevens van UWV.
- Minimumloon omhoog: Het wettelijk minimumloon wordt per 1 januari € 1.551,60 bruto per maand. Het minimumjeugdloon (voor werknemers jonger dan 23 jaar) stijgt hierdoor ook, dit is immers een vastgesteld percentage van het minimumloon, ingedeeld per leeftijd (voor een werknemer van 22 jaar geldt bijvoorbeeld dat deze recht heeft op 85 procent van het minimumloon en een werknemer van 18 jaar op 45,5 procent van het minimumloon).
- Eigenrisicodragerschap WGA: Vanaf 1 januari 2017 verandert het eigen risico dragen voor de WGA. De overheid wil hiermee de concurrentieverhoudingen tussen de private en de publieke verzekeringsmarkt verbeteren. Dat betekent onder meer dat er geen inlooprisico meer is voor werkgevers die eigenrisicodrager voor de WGA worden. Werkgevers die terugkeren naar UWV betalen een premie gebaseerd op hun historische WGA-lasten. Dit zijn de WGA uitkeringen die zijn ontstaan tijdens het eigenrisicodragerschap, en de WGA uitkeringen uit de periode waarin de werkgever publiek verzekerd was. Per 1 januari 2017 worden de premies WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Bij WGA-vast betreft het werknemers die na twee jaar loondoorbetaling in de WGA terechtkomen. WGA-flex ziet op ex-werknemers die via de Ziektewet de WGA instromen.
- Autobelastingen: Per 1 januari 2017 wijzigt de hoogte van de bijtelling. Volledig elektrische auto’s (geen CO2-uitsoot) blijven een beperkte bijtelling houden van vier procent. Voor alle andere nieuwe auto’s die worden aangeschaft vanaf 2017 geldt een bijtelling van 22 procent. De aanschafbelasting (BPM) en de motorrijtuigenbelasting (MRB) gaan stapsgewijs dalen vanaf 2017 en het rijden van dieselauto’s wordt duurder.
- Jongeren met arbeidsbeperking: Het wordt eenvoudiger en gunstiger om jongeren aan te nemen met een arbeidsbeperking. Leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs worden in 2017 zonder beoordeling door het UWV opgenomen in het doelgroepregister. Hierdoor kan een werkgever meteen zien of deze een jongere volgens de zogenoemde “banenafspraak” in dienst kan nemen. Ook ontvangen werkgevers bij het in dienst nemen van een jongere met een arbeidsbeperking nu ook extra premiekorting, te weten 50 procent van het wettelijk minimumloon in de eerste zes maanden van het dienstverband. Daarnaast kunnen werkgevers in 2017 loonkostensubsidie aanvragen voor jongeren die ze nu al in dienst hebben, maar die vanwege hun beperkingen niet het minimumloon kunnen verdienen.
Gepubliceerd op 02 januari 2017 door
Fiorens